De functie van uw darmen
Je darmen, of beter gezegd je spijsverteringsorganen, zijn je grootste contactorgaan met de buitenwereld. Je darmen zijn continu bezig met het geven van een gepaste reactie bij alles wat binnenkomt: voeding, vloeistof, parasieten, virussen, toxines etc.
Onze hersenen en onze darmen werken in belangrijke mate samen. De darmwerking heeft ook invloed op ons gedrag, onze darmen worden daarom ook wel ons tweede brein genoemd. Een regelcentrum voor je algehele gezondheid en welbevinden dus!
Opname en afbraak van voedsel is namelijk maar een klein deel van alle functies die je darmen voor jou vervullen. Jouw menselijke afweercapaciteit wordt bijvoorbeeld voor 80% bepaald door het immuunsysteem van je darmen alleen. Ze regelen daarnaast de conditie van je slijmvliezen en ondersteunen de hormonale balans. Beschadigde (darm)slijmvliezen zijn de basis voor veel klachten en (chronische) ziektes.
Ongezonde darmen kunnen leiden tot een diversiteit aan klachten: onverklaarbare buikpijnen; opgeblazen gevoel; langdurige diarree; overmatige winderigheid; hoofdpijn; concentratieproblemen; verlaagde weerstand; chronische vermoeidheid; emotionele klachten; huidziekten; luchtwegaandoeningen; rug/spierpijn en gewrichtsklachten.
Wat darmtherapie voor je kan betekenen
Verkeerde eetgewoonten, infectieziekten, erfelijke aanleg, langdurige stress, medicijngebruik, antibiotica behandelingen en bacterie- schimmel- en parasitaire belasting kunnen de darmflora en het immuunsysteem verstoren. Darmtherapie is een manier om de darmflora weer te helpen herstellen.
Goed inzicht krijgen in jouw darmen is niet eenvoudig. Een uitgebreide anamnese, een meting met de Bioscan zijn helpend en vaak is een speciaal ontlastingsonderzoek nodig. Dit geeft veel informatie over o.a. de zuurgraad van de darmen, het aantal darmflora, het aantal soorten schimmels, de aanwezigheid van chronische ontstekingen en het verloop van de spijsvertering. Ik heb hiervoor een speciale opleiding tot darmtherapeute gevolgd.
De behandeling stel ik altijd voor jou op maat samen, op basis van jouw verhaal én de feiten uit het onderzoek. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit een voedingsadvies, het nemen van voedingssupplementen en/of het aanpassen van je leefstijl. Alles start met bewustwording!
Is darmtherapie leuk? Of makkelijk? Nee, vaak niet. Maar als je gezond oud wilt worden, zul je wel moeten. Want het gaat niet vanzelf over. Het heeft tijd nodig en vraagt veel discipline van jou. Tegelijkertijd is er nog veel mogelijk en biedt darmtherapie jou nog veel kansen om van je klachten af te komen. Ik help je daar van harte bij!